Μαγειρεύουμε αυστηρά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα μόνο με φρέσκα υλικά ποιότητας.

Πασίγνωστο άκουσμα που μας παραπέμπει σε γνωστές κλασικές γεύσεις, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι για μας. Το ταξίδι της γεύσης άρχισε με οδηγό τη ΜΑΜΑ.

Τη μαμά σου, τη μαμά μου, την ΜΑΜΑ μας ένα ταξίδι που οι συνταγές τους είναι η παρακαταθήκη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς .
Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι μέσα στους αιώνες και που φτάνουν στις μέρες μας, τόσο φρέσκιες και ευφάνταστες, κουβαλώντας τον πολιτισμό και την ιστορία των τόπων και των Μαμάδων που τις δημιούργησαν.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία μας στους δρόμους, τα "σοκάκια" της μαγειρικής, γνωρίσαμε και μάθαμε πολλά πράγματα, τεχνικές, υλικά και φαγητά.
Όλα αυτά με παλιές επιρροές από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια με κύριο δάσκαλο την ΜΑΜΑ μας αλλά και αργότερα, δοκιμάζοντας φαγητά μεγάλων δασκάλων του είδους.

Με σύμμαχο την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας βρίσκουμε κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την διατήρηση και την διάδοση σε όλο τον κόσμο της πιο γευστικής και υγιεινής κουζίνας της κουζίνας της ΜΑΜΑΣ μας.

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φιλέ Μινιόν με σάλτσα μουστάρδας και μαυροδάφνης και πατάτες με αρωματικά βότανα
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά
Άτομα 4

Θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές λάδι
4 φιλέ μινιόν (λεπτά φιλέτα, βάρους 180 γρ. το καθ' ένα) ή 1 ψαρονέφρι (700-750 γρ.) σε χοντρές φέτες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3 κούπας εκλεκτή μουστάρδα από κρασί και εστραγκόν
1/4 κούπας τριμμένο κρεμμύδι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένο
1/4 κούπας μαυροδάφνη
1/3 κούπας ζωμό κρέατος, χωρίς λίπος
3 κουταλιές γούστερ σος
1 κουταλιά διάφορα πιπέρια θρυμματισμένα (προαιρετικά)
Για τις πατάτες:
12 μικρές πατάτες
1/4 κούπας λάδι
1 κουταλάκι ψιλοκομμένη ρίγανη ή θυμάρι
1 κουταλάκι ψιλοκομμένο δυόσμο
1 κουταλάκι τριμμένο δενδρολίβανο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώστε τα φιλέτα κι αλείψτε τα με λίγη μουστάρδα. Σ' ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο, λιώστε το βούτυρο και σωτάρετε σ' αυτό το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέστε τα φιλέτα και σωτάρετέ τα 5' περίπου και από τις δύο πλευρές. Σβήστε τα με το κρασί. Ρίξτε το ζωμό, αφού πρώτα τον ανακατέψετε με τη μουστάρδα και τη γούστερ σος. Χαμηλώστε τη φωτιά και συνεχίστε το μαγείρεμα μερικά λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει η σάλτσα. Αν θέλετε πιο πικάντικη γεύση, ρίξτε κι ανακατέψτε το πιπέρι. Σερβίρετε τα φιλέτα επάνω από λαχανάκια Βρυξελλών βρασμένα και σωταρισμένα σε λίγο λάδι και περιχύστε τα με τη σάλτσα. Συνοδέψτε με τις πατάτες και σερβίρετε αμέσως.

Για τις πατάτες με αρωματικά βότανα:
Καλύψτε τις πατάτες με αλουμινόχαρτο και ψήστε τις στα κάρβουνα ή στο γκριλ, ώσπου να *****ώσουν, χωρίς να λιώσουν. Καθαρίστε τις από τη φλούδα τους και κόψτε τις σε τέταρτα. Σ' ένα τηγάνι ζεστάνετε το λάδι. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι και κατεβάστε από τη φωτιά. Περιχύστε τις πατάτες με το αρωματισμένο λάδι και σερβίρετέ τις αμέσως.




Κοτόπουλο Blanquet
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Άτομα 4

Θα χρειαστείτε:
4 στήθη από κοτόπουλο (150 γρ. το καθένα)
2 κούπες ζωμό κότας
1 κούπα καρότα ζουλιέν
1 κούπα κολοκυθάκια ζουλιέν
2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνιθο
1 κουταλάκι κρεμμύδι αποξηραμένο
1/2 κουταλιάς ξερά φύλλα μαντζουράνας τριμμένα
1/4 κουταλάκι σκόρδο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι άσπρο πιπέρι
1/2 κούπας γάλα
1 κουταλιά κορν φλάουρ
αλάτι
1/2 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
1 κροκάδι
2 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάλτε το ζωμό κότας κι αφήστε τον επάνω σε δυνατή φωτιά, ώσπου να φτάσει σε σημείο βρασμού. Ρίξτε μέσα τα στήθη, σκεπάστε και βράστε τα, 8' περίπου, να *****ώσουν. Με τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα σερβιρίσματος και διατηρήστε το ζεστό. Προσθέστε μέσα στην κατσαρόλα με το ζωμό τα καρότα, τα κολοκυθάκια και το μισό άνιθο. Σκεπάστε και βράστε τα λαχανικά 5' περίπου, ώσπου να *****ώσουν. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τα λαχανικά στην πιατέλα με το κοτόπουλο. Μετρήστε το ζωμό που έμεινε στην κατσαρόλα, πρέπει να είναι 1 κούπα, αλλιώς συμπυκνώστε τον. Ρίξτε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μαντζουράνα, το άσπρο πιπέρι και τον υπόλοιπο μαϊντανό και βράστε 2'. Σ' ένα μικρό μπολ ανακατέψτε το γάλα, το κορν φλάουρ, το αλάτι, το ξύσμα και το κροκάδι. Ρίξτε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα κι ανακατέψτε το με το ζωμό. Βράστε 1', ανακατεύοντας, ώσπου να δέσει η σάλτσα. Ρίξτε κι ανακατέψτε το βούτυρο να λιώσει. Περιχύστε με τη σάλτσα αυτή το κοτόπουλο και σερβίρετε αμέσως.




Φετουτσίνι με γαρίδες
Άτομα 6

Θα χρειαστείτε:
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
500 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
1/2 κουταλάκι βασιλικό αποξηραμένο
375 γρ. γαρίδες βρασμένες και καθαρισμένες
150 ml λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
500 γρ. φετουτσίνι (είδος ζυμαρικού)
αλάτι
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Βάζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο σ' ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε λίγο νερό και τα βράζετε μέχρι να *****ώσουν. Προσθέτετε τις ντομάτες και το βασιλικό. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε 5'. Προσθέτετε τις γαρίδες, το κρασί και το μαϊντανό και συνεχίζετε το βράσιμο άλλα 10', σε χαμηλή φωτιά. Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και ρίχνετε αλάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνετε τα ζυμαρικά, ανακατεύετε και τα αφήνετε 10'-12' (al dente). Σουρώνετε τα ζυμαρικά και τα μεταφέρετε σε μια ζεστή πιατέλα. Τα περιχύνετε με τη σάλτσα από τις γαρίδες και σερβίρετε αμέσως.


Γρήγορο ριζότο με ξηρούς καρπούς
Χρόνος προετοιμασίας 10 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 20 λεπτά
Άτομα 4

Θα χρειαστείτε:
3 κουταλιές λάδι
1/3 κούπας κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 1/3 κούπας ρύζι
3 1/2 κούπες ζωμό κότας ζεστό
1/3 κούπας ξανθή σταφίδα
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/4 κούπας κουκουνάρι
1/4 κούπας παρμεζάνα
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάλτε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ώσπου να γίνουν διάφανα. Προσθέστε το ρύζι κι ανακατέψτε το επάνω στη φωτιά, ώσπου να λαδωθούν οι κόκκοι. Σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου το ρύζι να γίνει διάφανο. Ρίξτε το ζωμό, τις σταφίδες και το χυμό λεμονιού και σιγοβράστε 20' περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και να πιεί όλο το ζωμό. Κατεβάστε από τη φωτιά κι ανακατέψτε μέσα στο ρύζι την παρμεζάνα, τα κουκουνάρια, αλάτι, αν χρειάζεται και φρέσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήστε το ριζότο να σταθεί 10'. Σερβίρετέ το πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο μαϊντανό.




Σαλάτα του καίσαρα
Χρόνος προετοιμασίας 40 λεπτά
Άτομα 8

Θα χρειαστείτε:
1 μεγάλο μαρούλι
6 φέτες μπέικον σε κομματάκια
6 φέτες ψωμί για τοστ (χωρίς την κόρα)
2 κουταλιές λάδι
3/4 κούπας παρμεζάνα φιλέ
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ντρέσινγκ:
1 αυγό
1/2 κουταλάκι σκόρδο σκόνη
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μουστάρδα Ντιζόν
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
5 φιλέτα αντζούγιας
λίγο πιπέρι
3/4 κούπας λάδι

Εκτέλεση:
Τηγανίστε το μπέικον να γίνει κριτσανιστό, στραγγίστε το και στεγνώστε το σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Καθαρίστε, πλύντε και στεγνώστε καλά το μαρούλι. Κόψτε το ψωμί με κουπ πατ σε μικρές καρδούλες, αλείψτε τα με λίγο λάδι ανακατεμένο με λίγο σκόρδο σε σκόνη κι αραδιάστε τα σ' ένα ταψάκι. Βάλτε τα στο φούρνο στους 1750C και ψήστε τα, ώσπου να ροδίσουν. Αφήστε τα κρουτόν να κρυώσουν. Κόψτε το μαρούλι σε κομμάτια και βάλτε το σ' ένα μπολ. Σπάστε το αυγό στο μπολ του πολυμίξερ και χτυπήστε το μαζί με το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, την παρμεζάνα και τις αντζούγιες και λίγο πιπέρι. Αφού ομογενοποιηθεί το μίγμα, προσθέστε το λάδι λίγο, λίγο με συνεχή ροή, ώσπου να ενσωματωθεί στο μίγμα. Περιχύστε με το ντρέσινγκ το κομμένο μαρούλι κι ανακατέψτε ελαφρά. Προσθέστε το μπέικον, τα φρυγανισμένα ψωμάκια και πασπαλίστε με την παρμεζάνα φιλέ κι άφθονο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι. Σερβίρετε τη σαλάτα αμέσως.




Πιπεριές Φλώρινας γεμιστές
Χρόνος προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 1 ώρα και 30 λεπτά
Άτομα 4

Θα χρειαστείτε:
12 πιπεριές Φλώρινας
1 κιλό μελιτζάνες
2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα
1 κούπα ελαιόλαδο
1/3 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κιλό ώριμες ντομάτες περασμένες από σίτα
35 γρ. κουκουνάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Κόψτε τις μελιτζάνες, χωρίς να τις καθαρίσετε, σε φέτες κατόπιν σε λωρίδες και τέλος σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Βάλτε τις μέσα σε νερό με αλάτι κι αφήστε τις να σταθούν 1 ώρα. Ξεπλύνετε και στύψτε τις καλά μέσα στις παλάμες σας να φύγει η περίσσεια του νερού. Ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε τις.
Στο άλλο μισό λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι, ρίξτε τη ντομάτα και σιγοβράστε, ώσπου να *****ώσουν. Προσθέστε το μαϊντανό, το ρύζι, τις μελιτζάνες, τα κουκουνάρια, αλάτι και πιπέρι.
Κόψτε κι αφαιρέστε το επάνω μέρος κάθε πιπεριάς κι αδειάστε τους σπόρους. Τηγανίστε τις ελαφρά, γεμίστε κι αραδιάστε τις σε ένα πυρέξ. Προσθέστε 1/3 κούπας νερό και ψήστε στους 180 C, ώσπου να πάρουν χρώμα και να *****ώσουν. Ζεστές ή κρύες είναι το ίδιο νόστιμες.




Μανιτάρια μαριναρισμένα
Άτομα 4

Θα χρειαστείτε:
600 γρ. περίπου μανιτάρια νωπά λευκά, στρογγυλά
αλάτι
15-20 κόκκους πράσινο πιπέρι, ολόκληρους ή τριμένους σε μύλο
χυμό ενός λεμονιού
1 ποτήρι λευκό ξερό κρασί
1 πρέζα θυμάρι
2-3 κουτάλια της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
10 «σπυριά» κορίαντρου
1 μεγάλη κόκκινη ντομάτα, ξεφλουδισμένη, χωρίς σπόρους, σε κομματάκια
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κούπα βάζουμε τα μανιτάρια, καλά πλυμένα (τα μικρά ολόκληρα και τα μεγαλύτερα κομμένα στη μέση), και προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, κρασί, θυμάρι, κορίαντρο, μαϊντανό, και τα κομματάκια της ντομάτας. Ανακατεύουμε καλά ώστε τα μανιτάρια να «μαριναρισθούν» και να «καρυκευθούν» από όλες τις πλευρές τους. Σε ανάλογα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομματάκια του κρεμμυδιού όσο να γίνουν «διαφανή» -όχι να ροδίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το μείγμα με τα μανιτάρια και το αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας προσεκτικά. Σε 5' λεπτά περίπου το αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα μανιτάρια αυτά μπορούν να σερβίρονται και ζεστά ή και κρύα, διατηρώντας τα στο ψυγείο, για αργότερα ή την επόμενη μέρα.


Μανιτάρια ψητά
Άτομα 4

Θα χρειαστείτε:
2 «σκαφάκια» φρέσκα πλατιά μανιτάρια (pleurotus)
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 σκελίδες σκόρδου
1 κουταλάκι κοφτό λευκοπίπερο
χυμό 1 λεμονιού
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι ξεραμένα φύλλα estragon
αλάτι
1/2 ματσάκι άνιθου ψιλοκομμένου (μόνο φύλλα-όχι κοτσάνια)
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα μανιτάρια, τα στραγγίζουμε και τα πολύ μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Σε μια ανάλογη κατσαρόλα λιώνουμε (προσοχή: να μην τσιγαρισθεί) το βούτυρο και σβήνουμε τη φωτιά. Ρίχνουμε μέσα πρεσαρισμένο το σκόρδο και προσθέτουμε το estragon, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι, και ξύδι. Βάζουμε μέσα τα μανιτάρια, ανακατεύουμε καλά, και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά να «μουλιάσουν» και να μαριναρισθούν. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στο grill και ετοιμάζουμε τον άνιθο και τα πιάτα για το σερβίρισμα. Σε ένα ρηχό ταψί ή πυρέξ αραδιάζουμε, ένα-ένα και στραγγιστά τα μανιτάρια και τα βάζουμε να ψηθούν σε απόσταση 10-12 εκατοστά από τις «σπείρες» του grill, για 4-5' λεπτά, προσέχοντας μην στεγνώσουν ιδιαίτερα. Τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας από πάνω τον ψιλοκομμένο άνιθο. Είναι ένα νοστιμότατο πρώτο πιάτο ή μεζές, καλύτερο και πιο διαιτητικό από... συκώτι, απλά πρέπει να είμαστε «συντονισμένοι» για γρήγορο σερβίρισμα, μετά το γκριλ, γιατί αξίζει να φαγωθούν ζεστά.

Σημείωση:
Τα μανιτάρια συνοδεύονται συνήθως με ένα ξερό κρασί λευκό ή ροζέ, χωρίς να αποκλείεται και το whisky ή άλλο aperitif της αρεσκείας σας, ιδιαίτερα με τα ψητά της δεύτερης συνταγής -που... λειτουργούνε και σαν «μεζές εισαγωγής» (entree που λένε οι Γάλλοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια: