Μαγειρεύουμε αυστηρά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα μόνο με φρέσκα υλικά ποιότητας.

Πασίγνωστο άκουσμα που μας παραπέμπει σε γνωστές κλασικές γεύσεις, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι για μας. Το ταξίδι της γεύσης άρχισε με οδηγό τη ΜΑΜΑ.

Τη μαμά σου, τη μαμά μου, την ΜΑΜΑ μας ένα ταξίδι που οι συνταγές τους είναι η παρακαταθήκη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς .
Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι μέσα στους αιώνες και που φτάνουν στις μέρες μας, τόσο φρέσκιες και ευφάνταστες, κουβαλώντας τον πολιτισμό και την ιστορία των τόπων και των Μαμάδων που τις δημιούργησαν.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία μας στους δρόμους, τα "σοκάκια" της μαγειρικής, γνωρίσαμε και μάθαμε πολλά πράγματα, τεχνικές, υλικά και φαγητά.
Όλα αυτά με παλιές επιρροές από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια με κύριο δάσκαλο την ΜΑΜΑ μας αλλά και αργότερα, δοκιμάζοντας φαγητά μεγάλων δασκάλων του είδους.

Με σύμμαχο την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας βρίσκουμε κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την διατήρηση και την διάδοση σε όλο τον κόσμο της πιο γευστικής και υγιεινής κουζίνας της κουζίνας της ΜΑΜΑΣ μας.

Άγριος πετεινός με θυμάρι


Υλικά:

• 100 γραμμ. ψιλοκομμένα: καρότο, κρεμμύδι, σέλερι.
• 1 κόκορας χωριάτικος ή ένα καπόνι
• 500 γραμμ. φακές
• 100 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 5 - 6 κ.σ. ζωμού κότας
• 0,5 dl λευκό κρασί
• 1 dl κρέμα γάλακτος
• 1 κ.σ. τζιν
• 2 κ.σ. σησαμέλαιο
• λίγο ξύδι από λευκό κρασί
• καρυδέλαιο
• 50 γραμμ. μπέικον
• θυμάρι
• μαϊντανός
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε τις φακές και τις βράζουμε μαζί με μπέικον. Τις κρατάμε μέσα στο νερό που έβρασαν. Θα ζητήσουμε από τον χασάπη να κόψει τα πατουσάκια και τον λαιμό του κόκορα. Μπορείτε να κρατήσετε το συκώτι του στην κατάψυξη για άλλη χρήση. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Πλένουμε, το αφήνουμε να στραγγίσει και έπειτα το αλοτοπιπερώνουμε μέσα έξω, ενώ παραχώνουμε στην κοιλίτσα του ένα κλαδάκι θυμάρι, αλείφουμε την επιδερμίδα με βούτυρο, καλύπτουμε με μεμβράνη, κρατάμε σε δροσερό μέρος. Βάζουμε το σησαμέλαιο στον πυθμένα και στα τοιχώματα ενός πήλινου ή μιας μαντεμένιας κατσαρόλας και την βάζουμε στον φούρνο για να ζεσταθεί.
Στηρίζουμε τον πετεινό στο ένα του μπουτάκι μέσα στην κατσαρόλα και ψήνουμε επί 15΄. Γυρίζουμε το πουλί στον άλλο μηρό του, ρίχνουμε γύρω του τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ψήνουμε επί 15΄. Γυρίζουμε το πουλί στον άλλο μηρό του, ρίχνουμε γύρω του τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ψήνουμε επί 15΄.
Ξαπλώνουμε το πουλί στη ράχη, αλείφουμε τα εκτεθειμένα ψαχνά του με 30 γραμμ. βούτυρο, ψήνουμε επί 10΄ διαβρέχοντας κάθε τόσο με το αφρισμένο βούτυρο. Σβήνουμε τον φούρνο, αφήνουμε την πόρτα ανοιχτή και τον κόκορα να «τραβήξει» για λίγο τη σαλτσούλα του. Τοποθετούμε το πουλί σε πιατέλα και φέρνουμε στη φωτιά την κατσαρόλα μέσα στην οποία ψήθηκε. Ξύνουμε με σπάτουλα τον πυθμένα της κατσαρόλας προσθέτουμε 3 κ.σ. νερό , το λευκό κρασί και τον ζωμό, βράζουμε ώσπου να εξατμιστεί η μισή ποσότης των υγρών.
Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αναμειγνύουμε ψήνουμε μέχρις ότου η σάλτα αγκαλιάσει τη σπάτουλά μας. Σουρώνουμε τη σάλτσα από τρυπητό μέσα σε μικρότερη κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγα φυλλαράκια θυμάρι, 30 γραμμ. βούτυρο, το τζιν, δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε και μόλις πάρουν μια βράση αποσύρουμε. Στραγγίζουμε τις φακές. Διαλύουμε λίγο αλάτι μέσα σε ½ dl λευκού ξιδιού, προσθέτουμε πάνω τους τον κόκορα περιχύνουμε με λίγη σάλτσα και σερβίρουμε χωριστά την υπόλοιπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: