Μαγειρεύουμε αυστηρά την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα μόνο με φρέσκα υλικά ποιότητας.

Πασίγνωστο άκουσμα που μας παραπέμπει σε γνωστές κλασικές γεύσεις, φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι για μας. Το ταξίδι της γεύσης άρχισε με οδηγό τη ΜΑΜΑ.

Τη μαμά σου, τη μαμά μου, την ΜΑΜΑ μας ένα ταξίδι που οι συνταγές τους είναι η παρακαταθήκη της γαστρονομικής μας κληρονομιάς .
Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι μέσα στους αιώνες και που φτάνουν στις μέρες μας, τόσο φρέσκιες και ευφάνταστες, κουβαλώντας τον πολιτισμό και την ιστορία των τόπων και των Μαμάδων που τις δημιούργησαν.

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια στην πορεία μας στους δρόμους, τα "σοκάκια" της μαγειρικής, γνωρίσαμε και μάθαμε πολλά πράγματα, τεχνικές, υλικά και φαγητά.
Όλα αυτά με παλιές επιρροές από τα παιδικά και εφηβικά μας χρόνια με κύριο δάσκαλο την ΜΑΜΑ μας αλλά και αργότερα, δοκιμάζοντας φαγητά μεγάλων δασκάλων του είδους.

Με σύμμαχο την αγάπη και την εμπιστοσύνη σας βρίσκουμε κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για την διατήρηση και την διάδοση σε όλο τον κόσμο της πιο γευστικής και υγιεινής κουζίνας της κουζίνας της ΜΑΜΑΣ μας.

Αποξήρανση μυρωδικών

Μπορεί να μην είναι η εποχή της αποξήρανσης αλλά ας δώσουμε μια ιδέα για τη διαδικασία μήπως κάποιοι θέλουν να προλάβουν την εποχή της σποράς ώστε να αποξηράνουν τη δική τους σοδειά...

Επιλογή και προετοιμασία

Αν τα συλλέγετε από τον προσωπικό σας βοτανόκηπο, κάντε τη συγκομιδή το πρωί, μόλις έχει εξατμιστεί η πρωινή υγρασία και πριν κάψει ο ήλιος. Πάντως είτε τα μαζέψετε είτε τα αγοράσετε, επιλέξτε κλωνάρια με υγιή και χωρίς κηλιδώσεις φύλλα. Τα πλένετε ελαφρά σε κρύο νερό, τα τινάζετε και τα στεγνώνετε καλά με μία καθαρή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί ώστε να απομακρυνθεί η μέγιστη δυνατή υγρασία. Εναλλακτικά κρεμάστε τα λίγο στον ήλιο μέχρι να στραγγίξουν τα νερά.
Αποξηράνετε αμέσως για καλύτερο αποτέλεσμα.


Τρόποι αποξήρανσης

  • Ο παραδοσιακός: Σε σκοτεινό (για να διατηρήσουν το χρώμα τους), ζεστό, καλά αεριζόμενο και ξερό μέρος κρεμάτε τα στεγνά κλωνάρια του μυρωδικού δεμένα σε μπουκετάκια και περιμένετε υπομονετικά μέχρι να ξεραθούν. Αν πρόκειται για φύλλα χωρίς μίσχο, μπορείτε να τα βάλετε σε ένα χαλαρό πουγκάκι από τούλι. Και στις δύο περιπτώσεις, για να μη σκονίζονται, καλύτερα να τα κλείσετε στη συνέχεια σε μια χαρτοσακούλα μαναβικής που έχετε τρυπήσει σε μερικά σημεία για καλύτερη κυκλοφορία αέρα. Τότε όμως θα προσέξετε ώστε τα φύλλα να μην ακουμπούν τη σακούλα γιατί μπορεί να κολλήσουν πάνω της και να μην ξεραθούν σωστά (κατά την αποξήρανση απελευθερώνονται οι χυμοί του φυτού). Θα χρειαστούν περίπου 2-3 εβδομάδες.
  • Ο (πιο) γρήγορος: Σκορπίζετε τα μυρωδικά στη λαμαρίνα του φούρνου και τα αφήνετε να «φρυγανιστούν» με μισάνοιχτη την πόρτα -για να φεύγει η υγρασία- σε θερμοκρασία 80 βαθμών, για όσο χρειαστεί (περίπου 3 ώρες).
  • Ο βιαστικός: Στο φούρνο μικροκυμάτων. Τυλίγετε τα μυρωδικά σε απορροφητικό χαρτί και τα βάζετε στη μεγαλύτερη ένταση για 3 περίπου λεπτά (συνολικό χρόνο), ανά 30'' ανακινείτε να αλλάξουν θέση.

Βέβαια, να έχετε υπ' όψη σας ότι το αποτέλεσμα δεν είναι το ίδιο και με τις τρεις μεθόδους. Με τον πρώτο τρόπο έχουμε το καλύτερο τελικό προϊόν κ.ο.κ.


Αποθήκευση

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία αποξήρανσης, τα μυρωδικά πρέπει να κλείνονται σε βάζα ή κουτιά και να προστατεύονται από την υγρασία, τον αέρα και το φως. Γι' αυτό το λόγο προτιμήστε αλουμινένια κουτιά ή πήλινα βάζα με ερμητικό σκέπασμα.
Προσοχή: Τις πρώτες μέρες πρέπει να ελέγχονται τακτικά τα βαζάκια μήπως εμφανιστεί υγρασία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία αποξήρανσης (για λιγότερο χρόνο, βέβαια) ώστε να μη δημιουργηθεί μούχλα.


Μικρές συμβουλές

  • Μην τρίβετε τα αποξηραμένα μυρωδικά προτού τα αποθηκεύσετε, αποδίδουν καλύτερα αν φυλάσσονται ολόκληρα και τρίβονται λίγο πριν τη χρήση.
  • Αν πρέπει να αντικαταστήσετε αποξηραμένα με φρέσκα μυρωδικά τριπλασιάστε την ποσότητα. Τα αποξηραμένα μυρωδικά έχουν πιο συμπυκνωμένη γεύση.
  • Αν τα ζεστάνετε λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε αποδίδουν ακόμα καλύτερα το άρωμά τους.
  • Οι βοτανολόγοι λένε ότι τα περισσότερα μυρωδικά συγκρατούν (στα φύλλα) τα αρωματικά τους έλαια στο μέγιστο βαθμό λίγο πριν την ανθοφορία (ή μόλις αρχίσει). Τότε λοιπόν είναι η καλύτερη εποχή για τη συλλογή και αποξήρανσή τους (εμπειρικά και για τα περισσότερα φυτά αυτό συμβαίνει από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: